Popularita gruzínských vín v Evropě strmě roste, tak jak je možné, že jste o nich zatím neslyšeli?
Až do nedávna platila Gruzie jako zásobárna vína pro země bývalého Sovětského svazu. Výrobci se téměř výhradně orientovali tímto směrem a pro evropský trh byli víceméně neznámí. Situace se změnila, až když v roce 2006 zavedl prezident Putin embargo na dovoz gruzínských vín. Z počátku to pro gruzínské vinaře vypadalo jako katastrofa, avšak opak byl pravdou. Vinaři byli nuceni začít hledat nové trhy a díky obrovskému potenciálu gruzínských vinohradů začali rychle dobývat světový trh s vínem.
Záruka kvality
Nejvýznamnějším trendem v gruzínském vinařském sektoru od roku 2008 je tedy výrazná diverzifikace exportních trhů. Svoji důležitou roli v této mezinárodní expanizi hraje Národní agentura pro víno z Gruzie.
Všechna vína vyvážená z Gruzie prochází několika přísnými testy. Musí projít oficiální degustační komisí, která posuzuje vína z hlediska kvality a pravosti. Kromě panelových degustací se v průběhu roku provádí i namátkové kontroly vinařství. Vína, která selžou, nelze exportovat. Tento závazek ke kvalitě, konzistenci a autenticitě vyváženého gruzínského vína je odměněn růstem na některých z nejsofistikovanějších a nejnáročnějších světových trhů s vínem.
Gruzínská víná s chráněným označením původu (CHOP)
Podobně jako ve Francii, Itálii či Španělsku, i v Gruzii používají stejný systém ochrany kvality vína.
CHOP je systém platný v celé EU, který uznává a chrání typické potravinářské produkty, které se nevztahují pouze na víno, ale třeba také na sýry. Vína s CHOP se vyrábějí, zpracovávají a připravují v dané zeměpisné oblasti za použití uznávaného know-how. Jejich kvalitu určuje jejich prostředí a dědictví. Stejně jako ve Francii máte Chablis, který musí být produkován na určených vinicích v regionu Chablis s použitím určeného hroznu (Chardonnay), v Gruzii máte Tsinandali, kořeněné bílé, které musí být vyrobeno v regionu Tsinandali ze specifikovaných hroznů Rkatsiteli a Mtsvane.
Vína s chráněným označením původu (CHOP) jsou navíc kontrolována od sklizně až po plnění do lahví, aby se zajistilo, že uvedený původ na etiketě je pravý.
Gruzínské odrůdy hroznů
Názvy gruzínských hroznů téměř vždy popisují jejich vzhled nebo chuť, odrážející bohatou historii vinařství v zemi. Gruzie má nejméně 500 původních odrůd, ale většina byla téměř vyhubena během sovětských časů, kdy konsolidace a efektivita nahradily přirozeně rozmanitou, regionální a individualistickou gruzínskou vinařskou kulturu. Dnes se komerčně vyrábí asi 45 odrůd, ale gruzínská vláda má za úkol zachránit a znovu zavést staré odrůdy do portfolia vinařů. V létě 2014 začala Národní agentura pro víno rozdávat více než 7 000 rostlin vzácných odrůd pěstitelům v celém regionu a toto množství se v následujících letech neustále zvyšovalo.
Gruzínské styly vína
Jak tedy chutná gruzínské víno?
Bílá, červená, sladká, šumivá a oranžová vína se vyrábí v rozmanitém terénu Gruzie. Na malou zemi jsou klimatické a topografické rozdíly obrovské – v Gruzii můžete najít místo pro pěstování téměř čehokoli, což je jeden z důvodů, proč po této zemi v historii toužili hladoví a mnohem větší sousedé. Chuťový profil většiny gruzínských vín bude vyhovovat milovníkům aromatických suchých bílých a šťavnatých voňavých červených.
Gruzínské bílé víno
Kavkazské hory dominují velké části gruzínského terénu, což znamená, že svěží, živá bílá vína – většinou z původních odrůd – se hojně rodí v chladnějších částech vinohradů ve vyšší nadmořské výšce. Množství alkoholu je spíše nižší, kyselost přirozeně svěží a chuťový profil zahrnuje citrusy, ořechy, květiny, bylinky a jemné exotické ovoce. Pokud si pochutnáváte na voňavých bílých vínech například z Rakouska, Alsaska a Itálie, jistě oceníte gruzínská bílá.
Gruzínské šumivé víno
Šumivá vína se vyrábí jak tradiční metodou (tj. jako Champagne), tak v tancích (tj. jako Prosecco). Jsou to svěží, živé a ovocné příklady od ne příliš komplikovaných bublinek na večírky (a Gruzínci mají spoustu večírků), až po komplexnější a vyzrálé.
Gruzínské červené víno
Vynikající červená vína se vyrábí v Gruzii v teplejších polohách s kontinentálním podnebím. Králem mezi červenými odrůdami z Gruzie je Saperavi, které produkuje sytě červené, intenzivní a překvapivě elegantní červené v ovocném i dubovém stylu. Jak chutnají? Vzpomeňte si na sametovou texturu Malbecu s vůní Syrah a svěžestí Sangiovese. Pokud máte rádi Rhônu, italská nebo argentinská červená, gruzínská červená si zamilujete.
Vína Qvevri
Víno z Qvevri je odkazem na 8000 letou vinařskou kulturou a lidskou lásku vyrábět něco lahodného a symbolického a pít to s přáteli. Qvevri jsou velké hliněné nádoby – vypadající trochu obtloustlé amfory – zakopané v zemi ve sklepích zvaných Marani. Celé trsy hroznů jsou umístěny do Qvevri a ponechány celé týdny a měsíce fermentovat a čiřit. Qvevri jsou jedním z prvních příkladů vinařské technologie a jejich použití sahá až k nejranějším počátkům vína. Nepřerušená vinařská kultura Gruzie – a národní posedlost vínem – dokazuje, že je skutečnou kolébkou vinařství.
Qvevri používá většina výrobců vína v celé Gruzii a jsou obzvláště oblíbené u organických a biodynamických výrobců, kteří chtějí vyrábět víno bez nebo s omezeným zásahem. Gruzínská červená vína Qvevri se příliš neliší od běžných červených vín, avšak mají hustší texturu a kořenitější, pepřový a ovocný charakter. Bílé hrozny fermentované v Qvevri se stávají „oranžovým“ nebo „jantarovým“ vínem. Šťáva získává sytě oranžovou barvu třísloviny a intenzivní a komplexní aroma vlašských ořechů, mandarinek a sušených bylin. Gruzínská oranžová mohou zpočátku chutnat zvláštně, ale jsou vynikající s jídlem a jejich popularita roste po celém světě.
Sladké červené
Červená vína vyrobená z pozdně sbíraných červených hroznů Saperavi jsou dalším typickým vinařským stylem Gruzie. Typicky kombinují jemnou tříslovou přilnavost s bujným třešňovým ovocem a lehkou, svůdnou sladkostí. Kindzmarauli jedna z nejznámějších oblastí (CHOP) a zároveň nejslavnější zástupce sladkých vín, respektive polosladkých vín. Gruzínci tato sladká červená vína podávají lehce vychlazená a pijí je k bohatě kořeněným a grilovaným masům a zrajícím sýrům.
A nyní jste připraveni ponořit se do degustace gruzínských vín.
Gaurmajos! Tedy Na zdraví!